Cercador
Portada > Recerca > Àrees de recerca

Nutrició i Metabolisme

Bases moleculars de la patologia associada a l'obesitat i en la resistència a la insulina

Bases moleculars de la patologia associada a l'obesitat i en la resistència a la insulina

Membres de l'equip

Responsable

Sonia Fernández-Veledo

Investigador/a clínic

  • Silvia Daniela Näf Cortés

Investigador/a Postdoctoral

  • Victoria Ceperuelo Mallafré

Tècnic

  • Kelly Roche Rodríguez

Objectius

La resistència a la insulina i en la Diabetis tipus 2 són conseqüències directes de l'obesitat i representen un problema important per a la salut. L'òrgan adipós està format per diversos tipus de greix amb diverses funcions fisiològiques i implicacions fisiopatològiques. Tot i que la gran majoria de dipòsits de greix es defineixen com a teixit adipós blanc o marró, avui dia està demostrat que existeixen reductes d'adipòcits marrons dispersos dins el teixit adipós blanc. Ambdós teixits juguen un paper cabdal a la regulació i a la disfunció patològica de l'homeòstasi energètica.

Una de les hipòtesis que relacionen obesitat i resistència a la insulina es basa en la funció endocrina del teixit adipós, ja que en situacions d'obesitat es produeix una alteració del patró de secreció d'aquest teixit amb un increment de molècules amb activitat inflamatòria que poden reduir la sensibilitat a la insulina tant del propi teixit adipós com d'altres teixits perifèrics.

La nostra hipòtesi de treball es basa en la disfunció de l'adipòcit com a element clau en el desenvolupament d´aquestes patologies i no únicament una conseqüència d'aquests desordres metabòlics.

L'estudi de noves vies de transducció del senyal implicades en la resistència a la insulina al metabolisme glucídic i lipídic representa un dels principals objectius del grup d'investigació.

Així mateix, el coneixement de possibles diferències entre els diferents tipus de greix i l'estudi dels mecanismes moleculars implicats en la plasticitat de l'òrgan adipós poden aclarir les bases moleculars dels defectes metabòlics inherents en aquestes alteracions i oferir noves estratègies per al tractament d'aquestes patologies.IISPVInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

Work C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
Edifici modular Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII

43007 Tarragona

Tel./Fax Work977 24 97 72 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat

IISPV - ReusInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) - Reus

Work C/ Sant Llorenç, 21
Planta baixa de l'edifici 4 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut

43201 Reus (Tarragona)

Tel./Fax Work977 75 93 96 / 977 75 93 95
Fax977 75 93 93 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat


Warning: include_once(/www/URVweb-data/vs/wwwa.iispv.cat/media/composicions/logotips-peu.inc) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /www/URVweb-data/vs/www.iispv.cat/admin/plantilles-web/estatiques/peu.html.bak on line 136

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/www/URVweb-data/vs/wwwa.iispv.cat/media/composicions/logotips-peu.inc' for inclusion (include_path='/opt/coolstack/php5/lib/php:.:') in /www/URVweb-data/vs/www.iispv.cat/admin/plantilles-web/estatiques/peu.html.bak on line 136

© IISPV, tots els drets reservats

Nota legal

Accessibilitat

Mapa del web