Segons un estudi publicat per la revista JAMA Internal Medicine, la dieta mediterrània redueix el risc de desenvolupar càncer de mama. Així ho ha demostrat una investigació coordinada per la Universitat de Navarra i el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l’Obesitat CIBERobn, emmarcat en el gran assaig clínic multicèntric PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània). En el treball hi han participat investigadors de la Universitat Rovira i Virgili-Hospital Universitari Sant Joan de Reus-Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, liderats pel catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la URV Jordi Salas-Salvadó.
El càncer de mama es diagnostica amb freqüència i és una de les causes principals de mort entre les dones. La dieta ha estat àmpliament estudiada com un factor de risc modificable en el desenvolupament del càncer de mama, però fins ara l'evidència epidemiològica sobre l'efecte de factors dietètics específics ha estat inconsistent. Els investigadors han analitzat els efectes de dues intervencions amb dieta mediterrània (complementada amb 30 grams/dia d’oli d'oliva verge extra o 30 grams per dia d’una barreja de nous, avellanes i ametlles), en comparació amb un grup de dones a les que se’ls aconsellava que seguissin una dieta baixa en greix.
De 2003 a 2009, es van reclutar 4.282 dones d’entre els 60 i els 80 anys – amb una mitjana de 67,7- i amb alt risc de malaltia cardiovascular. Les dones es van assignar, a l'atzar, o bé a la dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva extra verge (1.476 dones), a la dieta mediterrània complementada amb fruita seca (1.285 dones) o a la dieta control, amb consells per reduir la seva ingesta dietètica de greix (1.391 dones). Durant una mitjana de seguiment de gairebé cinc anys, els autors van identificar 35 nous casos de càncer de mama.
Els autors conclouen que les dones que segueixen una dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva van mostrar un risc 68% relativament menor de càncer de mama maligne que les assignades a la dieta control. Les dones que van seguir una dieta mediterrània complementada amb fruita seca van mostrar una reducció del risc no significativa en comparació de les dones del grup de control.
Segons els autors, l’assignació de les participants al patró de dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva verge –on aquest suposi almenys el 15% de l’energia ingerida- explica en gran part la protecció aconseguida contra el càncer de mama. Tenint en compte que el grup control també va seguir una dieta saludable, “això fa pensar que els resultats podrien haver estat més significatius si s’hagués comparat amb un patró de dieta occidental no mediterrània” apunta el doctor Martínez-González, catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universidad de Navarra. Aquests resultats concorden amb els obtinguts en estudis observacionals, alguns realitzats a Espanya i finançats també per l'Institut de Salut Carlos III, que ara arriben al nivell més alt d'evidència científica en tractar-se d'un assaig clínic aleatoritzat.
Dieta sana contra el càncer de mama
Segons el doctor Jordi Salas-Salvadó, “el càncer de mama és una malaltia relativament freqüent que afecta especialment a dones i que suposa un greu problema per la salut pública ja que és relativament freqüent que una dona estigui afectada per aquest tipus de tumor contribuint a disminuir l’esperança de vida”. I afegeix que aquest estudi “suggereix per primera vegada, amb un alt grau d’evidència que la dieta -en aquest cas la dieta mediterrània- té un important paper en la prevenció d’aquesta malaltia”
El paradigma de la intervenció implementada en l'assaig PREDIMED ofereix un escenari útil per a la prevenció del càncer de mama, ja que es porta a terme en centres d'atenció primària de salut i també ofereix efectes beneficiosos sobre una àmplia varietat d’aspectes relacionats amb la salut. No obstant això, aquests resultats necessiten ser confirmats per estudis a llarg termini amb un major nombre de casos de càncer nous, conclouen els autors.
L'estudi s’ha realitzat en el marc del gran assaig PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània), que es va dissenyar per provar els efectes de la dieta mediterrània en la prevenció primària de la malaltia cardiovascular.
Referència bibliogràfica: Estefanía Toledo et alt. “Mediterranean Diet and Invasive Breast Cancer Risk Among Women at High Cardiovascular Risk in the PREDIMED Trial” JAMA Intern Med. Published online September 14, 2015.
Work
C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
Edifici modular Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII
43007 Tarragona
Tel./Fax Work977 24 97 72 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat
Work
C/ Sant Llorenç, 21
Planta baixa de l'edifici 4 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
43201 Reus (Tarragona)
Tel./Fax Work977 75 93 96 / 977 75 93 95
Fax977 75 93 93
http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat