Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) ha resolt la quarta edició de The Collider, el seu programa de transferència tecnològica, que connecta el coneixement científic amb el talent emprenedor per crear empreses tecnològiques altament innovadores. Enguany s'han rebut 229 propostes i se n'han seleccionat 15, entre les quals n'hi ha dues que duran a terme investigadors de la URV juntament amb altres institucions.
El projecte "An Electrode Device For Amplitude-Integrated Electroencephalography" s'ha presentat entre la URV i l'IISPV. Per part de la URV l'investigador principal és Albert Fabregat, del Departament d'Enginyeria Mecànica i membre del grup de recerca Functional and Smart Materials (FuncMat). Per part de l'IISPV, l'investigador és Vicenç Pascual, del Servei Neurofisiologia Clínica de l'Hospital Sant Joan de Reus. Els investigadors han dissenyat i desenvolupat un nou dispositiu per enregistrar la funció cerebral dels infants. L'instrumental que s'utilitza per a les electroencefalografies d'amplitud integrada (aEEG) en unitats de cures intensives i pediàtriques dels hospitals són els elèctrodes de superfície amb hidrogel o d'agulla subcutània, els mateixos que es fan servir per monitorar persones adultes i no tenen en compte les necessitats específiques dels nounats. El que han fet és un nou disseny de dimensions i forma adequades, que s'adapta a la superfície cefàlica dels nounats, millora el seu suport, permet una substitució segura del gel electroconductor i també poder manejar l'infant sense problema. De moment ja se n'han fabricat els primers prototips i els assajos clínics preliminars començaran els propers mesos.
L'altre projecte és "MethodAutoRad: dispositiu i mètode per a la comunicació vehicle-infraestructura i vehicle-vehicle mitjançant radar". L'investigador principal és Antoni Lázaro, del Departament d'Enginyeria Elèctrica, Electrònica i Automàtica de la URV i s'ha presentat conjuntament amb laUAB, amb l'investigador Pedro de Paco.
ls projectes que participen en el programa entren en tres fases: una de validació tecnològica del projecte científic; una altra d'identificació i validació de l'oportunitat de negoci (la fase actual) i definició del pla d'acció, i una darrera de posada en marxa de les societats en el procés d'incubadora. Durant totes les fases el programa posa a disposició dels projectes una sèrie de serveis amb l'objectiu d'acabar comercialitzant la tecnologia desenvolupada. The Collider atorga 2.000 euros a cadascun dels 15 projectes, a través de la col·laboració amb el Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat. Els projectes que arriben a constituir-se com a societats en acabar la fase 3 són els que tenen la possibilitat d'accedir a una inversió de fins a 50.000 euros.
De les 229 aplicacions rebudes, The Collider en va seleccionar 35 de 27 entitats i centres de recerca, que van realitzar una presentació davant d'un jurat per triar-ne les 15 finalistes que entren a formar part del programa. Dels 15 projectes, 6 són d'indústria, 4 de salut i 5 de mobilitat. En aquests moments els projectes es troben en la fase de validació de l'oportunitat de negoci en què treballaran amb un mentor i a mitjans d'octubre es presentaran els projectes al comitè d'indústria.
Les tecnologies presentades s'han protegit mitjançant dues sol·licituds de patent a través de la Unitat de Valorització de la URV i de la Unitat d’Innovació i Transferència de l’IISPV.
Work
C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
Edifici modular Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII
43007 Tarragona
Tel./Fax Work977 24 97 72 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat
Work
C/ Sant Llorenç, 21
Planta baixa de l'edifici 4 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
43201 Reus (Tarragona)
Tel./Fax Work977 75 93 96 / 977 75 93 95
Fax977 75 93 93
http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat