Cercador

Novetats

Notícies IISPV - Dimecres, 29 de gener de 2020

Investiguen possibles tractament per LAM una malaltia respiratòria ultra rara

29 de gener de 2020

Tarragona, Reus, 29 de gener 2020.- La investigació realitzada pel Dr. Òscar Yanes, de la Plataforma de metabolòmica de l'INSTITUT D'INVESTIGACIÓ SANITÀRIA PERE VIRGILI (IISPV) - CIBERdem - URV busca facilitar el diagnòstic, pronòstic i seguiment de la infangioleiomiomatosis (LAM) de forma no invasiva (sense biòpsies). L'any passat es van identificar nous biomarcadors en sang, (són indicadors d'un procés biològic normal, o de resposta a un tractament farmacològic), i per al 2020, es persegueixen assolir objectius més ambiciosos. En primer lloc, validar en grups més grans de pacients dels nous biomarcadors, i en segon lloc, realitzar un cribratge d'efectes combinats o sinergies de 24 fàrmacs i rapamicina sobre els nivells dels marcadors sanguinis de LAM. La rapamicina és l'únic fàrmac que paralitza l'evolució de la malaltia en molts afectades, però no en totes.

Aquests treballs que es realitzen en l'IISPV contribueixen a la investigació que es realitza en els laboratoris de l'ICO-IDIBELL, i és bàsic per a la realització d'un assaig clínic en Fase II denominat " Efecte de DE loratidin en LAMLORATIDIN A LAM" que ha obtingut el finançament de l'Instituto de Salud Carlos III en el marc del Pla Estatal d'Investigació Científica, Tècnica i d'Innovació 2017 - 2020. El projecte, l'objectiu del qual és avaluar la seguretat de la combinació de fàrmacs i l'eficàcia del tractament en la malaltia està dirigit per la Dra. Maria Molina de l'hospital Hospital Universitari de Bellvitge, els treballs tindran un abast multicèntric. Participaran en l'assaig els Hospitals Universitaris: la Fe, Virgen del Rocío, Puerta de Hierro, La Princesa, Vall d'Hebron i Bellvitge, les mostres es processaran al Laboratori de l'ICO-IDIBELL-UB, i s'iniciarà en pocs mesos.

La linfangioleiomiomatosis (LAM) és una malaltia respiratòria - ultra rara - poc freqüent, es presenta de manera esporàdica o bé associada al complex de l'esclerosi tuberosa. La LAM esporàdica afecta exclusivament a dones, i en general apareix en edat fèrtil. La funció pulmonar de les afectades es deteriora progressivament per la proliferació de quists que destrueixen el teixit pulmonar, moltes pacients amb LAM, requereixen oxigenoteràpia, i si l'evolució de la malaltia persisteix, l'única solució és el trasplantament bipulmonar. S'estima que afecta 1 de cada 100.000 dones. (250 possibles afectades a tot l'Estat).

Aquest gener de 2020 s'ha signat el segon contracte entre l'IISPV i la AELAM, el primer es va signar el 2019, incorporant a l'IISPV a la investigació que es realitza en LAM a l'Estat. A l'acte realitzat a les instal·lacions de l'IISPV han acudit la Sra. Maria Guerrero, presidenta de la AELAM i el Dr. Joan Vendrell, Director de l'IISPV. L'aliança entre l'IISPV i AELAM ha permès que es realitzin aquests treballs a Reus. La Diputació de Tarragona ha concedit subvencions el 2019 i 2020 a la AELAM donant més seguretat a la continuïtat de la investigació.

AELAM, impulsada per afectades de LAM i els seus familiars és una associació d'acció social i sense ànim de lucre, constituïda el 2003. Des dels seus inicis la cooperació amb les institucions sanitàries ha estat el seu principal objectiu, evolucionant, cap a una total implicació en els projectes de recerca que es fan actualment a tot l'Estat.

AELAM té signats convenis des de 2015 amb l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i amb la Fundació Institut Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), per finançar una part molt important de la recerca en LAM que coordinada pel Dr. Miquel Angel Pujana, es realitza en col·laboració amb altres centres i investigadors a nivell nacional i internacional. Els treballs abasten tres línies complementàries, molt interrelacionades i fonamentals per a la millora del maneig clínic de la malaltia. La primera consisteix a buscar fàrmacs ja autoritzats, que de forma individual o combinats amb sirulimos (rapamicina), redueixin els efectes de la LAM. La segona línia, busca marcadors en sang que facilitin el diagnòstic i seguiment de la malaltia de forma no invasiva, sense biòpsies. I la tercera, explora l'origen de les cèl·lules LAM circulants en sang en models en ratolins modificades genèticament.

Pujar

Fes-ho córrer

  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • eMail

IISPVInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

Work C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
Edifici modular Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII

43007 Tarragona

Tel./Fax Work977 24 97 72 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat

IISPV - ReusInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) - Reus

Work C/ Sant Llorenç, 21
Planta baixa de l'edifici 4 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut

43201 Reus (Tarragona)

Tel./Fax Work977 75 93 96 / 977 75 93 95
Fax977 75 93 93 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat


Warning: include_once(/www/URVweb-data/vs/wwwa.iispv.cat/media/composicions/logotips-peu.inc) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /www/URVweb-data/vs/www.iispv.cat/admin/plantilles-web/estatiques/peu.html.bak on line 136

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/www/URVweb-data/vs/wwwa.iispv.cat/media/composicions/logotips-peu.inc' for inclusion (include_path='/opt/coolstack/php5/lib/php:.:') in /www/URVweb-data/vs/www.iispv.cat/admin/plantilles-web/estatiques/peu.html.bak on line 136

© IISPV, tots els drets reservats

Nota legal

Accessibilitat

Mapa del web