Una imatge dels quatre membres de l’equip de la URV que han realitzat el projecte.
Elaboren la primera base de dades sobre la composició de productes sense gluten que es troben al mercat
Celiacbase inclou 126 marques comercials i més de 2.200 aliments. Realitzat per investigadors de la URV, permetrà a dietistes-nutricionistes valorar i planificar l'alimentació dels pacients celíacs
Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, IISPV i adscrits al CiberObn han elaborat la primera base de dades a l'Estat espanyol sobre la composició de productes sense gluten, que inclou 126 marques comercials i 2.247 aliments. Amb el nom de Celiacbase es presentarà aquest divendres, 30 de novembre, durant el VI Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Malaltia Celíaca, a Còrdova.
Aquesta taula, elaborada sota la direcció de la investigadora Nancy Babio amb la col·laboració de María de la Serra Besora, Nuria Lladó -alumnes anteriorment de grau i ara de màster de la Universitat - i el catedràtic de Nutrició i Bromatologia Jordi Sales-Salvadó permetrà als dietistes-nutricionistes valorar i planificar l'alimentació dels pacients que pateixen celiaquia. Celiacbase està organitzada en 14 grups d'aliments ordenats alfabèticament i 36 subgrups, segons la informació tècnica aportada per les diferents empreses i per la recollida a través de l'etiquetatge de l'envàs. Fins al moment únicament existien a Europa dues taules d'aquestes característiques que només contemplaven un total de 63 productes.
La recerca va partir d'un estudi previ de la doctora Babio i del professor Jordi Sales i d'altres especialistes, en el qual es va observar que els pacients amb celiaquia consumien més quantitat de sucres i greixos saturats. Fruit d'aquesta línia de treball es va veure la necessitat de recopilar la informació nutricional de tots els productes sense gluten comercialitzats a l'Estat espanyol i dur a terme la comparació del perfil nutricional dels productes sense gluten respecte els seus homòlegs amb gluten. Els productes sense gluten solen tenir més grasses saturades, sal i sucre. La informació que s'inclou a la taula és la que contenen les etiquetes però sense aquesta eina, quan els professionals volen planificar i valorar el consum dels aliments als pacients celíacs fan una aproximació amb les taules dels productes amb gluten, i no és del tot exacte.
La valoració nutricional de les persones que pateixen celiaquia o bé que consumeixen productes sense gluten es troba doncs limitada a causa de la falta de taules de composició que continguin aquesta informació nutricional. A la Unió Europea, Àustria i Itàlia han estat els primers i únics països que han desenvolupat una base de dades de productes sense gluten, però amb una limitada quantitat de productes inclosos que no superen els 65 productes.
La investigadora Nancy Babio assenyala que atès que els productes canvien i, a fi d'englobar la màxima quantitat de productes sense gluten de totes les marques comercialitzades a l'Estat espanyol, "es va dissenyar un treball sistemàtic amb la finalitat d'obtenir la màxima quantitat d'informació nutricional dels productes sense gluten". A més, "es va proposar valorar la composició nutricional d'alguns productes sense gluten respecte als seus productes homòlegs amb gluten".
La malaltia celíaca és una patologia crònica d'origen autoimmune desencadenada per la ingesta de gluten en individus genèticament predisposats, el tractament dels quals es basa únicament en el seguiment d'una dieta sense gluten. Segons els últims estudis epidemiològics, la prevalença actual en població general és de prop de l'1%. S'ha observat que aquesta prevalença està en augment probablement per la seva detecció precoç. Així mateix els últims anys hi ha hagut un augment de persones que adopten una dieta lliure de gluten, fet pel qual s'ha desenvolupat un mercat global de productes sense gluten.
Els productes alimentaris incorporats a la base de dades s'han escollit en funció de la classificació d'aliments de la Taula Orientativa d'aliments amb i sense gluten gràcies a la col·laboració de l'Associació de Celíacs de Catalunya. La informació nutricional de tots aquests productes s'ha obtingut per mètodes indirectes a partir de l'etiquetatge, legislat segons el Reglament (UE) 1169/2011 (13), i/o fitxes tècniques de marques potencials que comercialitzen productes sense gluten al mercat espanyol. Els productes inclosos són representatius del consum habitual a nivell espanyol.
Aquesta taula editada per Publicacions URV està disponible en format digital per a la seva descàrrega en forma gratuïta o ben impresa sota petició i a un preu accessible.
Work
C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
Edifici modular Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII
43007 Tarragona
Tel./Fax Work977 24 97 72 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat
Work
C/ Sant Llorenç, 21
Planta baixa de l'edifici 4 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
43201 Reus (Tarragona)
Tel./Fax Work977 75 93 96 / 977 75 93 95
Fax977 75 93 93
http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat