El consum de fruits secs s'ha limitat durant molts anys degut a la seva alta densitat energètica. No obstant, en les últimes dècades, resultats d'estudis d'intervenció nutricional han suggerit que, tot i el seu alt contingut en greix, els fruits secs no afecten de forma negativa el pes corporal -és a dir, no engreixa- i fins i tot poden exercir efectes beneficiosos sobre diferents factors de risc cardiovascular, com per exemple la resistència a la insulina, la inflamació, la pressió arterial o fins i tot el perfil lipídic 8.
La composició nutricional dels fruits secs difereix molt d'un tipus a un altre. Les nous, són especialment riques en àcids grassos α-linolènic i linoleic. Hi ha la hipòtesi que aquesta composició nutricional única d'àcids grassos de les nous pot ser la responsable de la disminució en les concentracions de colesterol total i triglicèrids observada en diferents estudis nutricionals. Tot i que hi ha estudis que han avaluat els efectes del consum de nous sobre el perfil lipídic (colesterol total, colesterol dolent també conegut com LDL, colesterol bo també conegut com HDL i triglicèrids), existeixen controvèrsies al respecte. Un estudi del 2009 va concloure que les dietes suplementades amb nous disminuïen el colesterol LDL en comparació a altres dietes.
Degut a les discrepàncies observades entre estudis i tenint en compte que des de l'any 2009 s'han publicat més de 10 articles científics nous al respecte, investigadors de la Universitat de Harvard en col·laboració amb investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere i Virgili (IISPV), -que formen part de la Red CiberObn de l'Institut Carlos III- es van plantejar actualitzar la revisió sistemàtica i meta-anàlisis de l'any 2009 amb l'objectiu d'avaluar els efectes de les dietes enriquides en nous sobre el perfil lipídic i d'un tipus de proteïnes que transporta lípids a la sang, anomenades d'apolipoproteïnes. A més, van anar més enllà i també van avaluar els seus efectes sobre el pes corporal i altres factors de risc cardiovascular.
Després d'analitzar els resultats provinents de 26 estudis d'intervenció nutricional, incloent un total de 1.059 participants, els investigadors han conclòs que, en comparació a dietes control, les dietes suplementades amb nous disminueixen el colesterol total en 6.99mg/dL, el colesterol LDL en 5.51mg/dL i els triglicèrids en 4.69mg/dL. No obstant això, el consum de nous sembla no tenir efectes sobre el pes corporal o la pressió arterial en comparació amb les dietes control.
Segons els investigadors, el present estudi proporciona evidència robusta sobre els beneficis del consum de nous sobre el perfil lipídic sense afectar de forma negativa el pes corporal o la pressió arterial. Tot i ser un aliment amb una alta densitat energètica, el consum de nous no promou un increment de pes i, com a conseqüència, les nous poden ser incorporades en el context d'una dieta saludable per a la prevenció cardiovascular.
Tot i que no es coneix de forma exacta el mecanisme d'acció pel qual les nous poden millorar el perfil lipídic, sembla ser que el seu alt contingut en esterols vegetals, àcids grassos α-linolènic i linoleic, i polifenols, poden ser els responsables. Aquests nutrients tenen altes propietats antioxidants i antiinflamatòries i a més a més poden interferir en l'absorció de colesterol.
El present estudi, liderat per la investigadora Marta Guasch-Ferré, investigadora post-doctoral de la Universitat de Harvard i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó, director de la Unitat de Nutrició de la Universitat Rovira i Vigili i Investigador de l’IISPV, ha estat publicat a la revista The American Journal of Clinical Nutrition.
Referència: Marta Guasch-Ferré, Jun Li, Frank B Hu, Jordi Salas-Salvadó and Deirdre K Tobias; "Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: an updated meta-analysis and systematic review of controlled trials". The American Journal of Clinical Nutrition 2018
Work
C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
Edifici modular Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII
43007 Tarragona
Tel./Fax Work977 24 97 72 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat
Work
C/ Sant Llorenç, 21
Planta baixa de l'edifici 4 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
43201 Reus (Tarragona)
Tel./Fax Work977 75 93 96 / 977 75 93 95
Fax977 75 93 93
http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat