Investigadors de l'IISPV, del CIBEROBN i l'IdIBGi han contrastat que la presencia a l'intestí del Fong "Mucor racemosus" pot ser útil com a biomarcador de risc cardiovascular
L'estudi es continuació d'un altre sobre el paper de la micobiota en el tractament de l'obestitat
El treball ha estat publicat en la revista Beneficial Microbes
Reus, 21 de novembre de 2017.-Investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), del Centro de Investigación Biomédica en Red-Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN) i de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Doctor Josep Trueta (IdIBGi), han demostrat que la presència en l'intestí del fong "Mucor racemosus" pot ser útil com a biomarcador de risc cardiovascular, reforçant la possibilitat de que la manipulació de la micobiota intestinal pugui ajudar a prevenir certes malalties cardiovasculars. Aquest treball, liderat per Matilde Rodríguez Chacón i José Manuel Fernández-Real, de l'IDGGI - CIBEROBN, ha estat publicat en la revista Beneficial Microbes.
Beneficis dels microorganismes
L'intestí humà alberga una gran varietat de microorganismes (bacteris, fongs, paràsits, etc.) que formen un ecosistema natural. Les bactèries són els components més abundants d'aquesta micobiota i se sap que la seva quantitat i composició estan relacionades amb desordres com l'obesitat i la diabetis. Per contra, la diversitat fúngica (o micobiota), que representa entre el 0,03 i el 0,2% de la micobiota intestinal, ha estat menys explorada.
En un estudi inicial en col·laboració també amb el Dr. José Manuel Fernández-Real vam tractar d'estudiar aquest aspecte de la micobiota. Després d'analitzar els diferents tipus i quantitat de fongs intestinals en una cohort de 52 individus, dividits entre aquells que tenien un pes òptim i aquells que eren obesos, es va demostrar com aquests microorganismes varien d'un grup a un altre. Els resultats també van revelar si un individu obès era metabòlicament sa o no. D'altra banda, es va trobar que quan els subjectes van perdre pes, un tipus específic de fong (Mucor spp.) va augmentar en abundància, un descobriment que obre la porta al tractament de l'obesitat mitjançant la manipulació d'aquest microorganisme.
Per complementar els descobriments sobre la micobiota en subjectes obesos, es va realitzar una anàlisi exhaustiva per explorar la possible contribució de la micobiota intestinal a l'aterosclerosi subclínica en un grup ben caracteritzat d'obesos i individus no obesos. Curiosament, s'ha demostrat que Mucor racemosus (una espècie del gènere Mucor) pot ser un biomarcador rellevant de risc cardiovascular, reforçant la possibilitat de que la manipulació de la micobiota intestinal pugui ajudar a prevenir malalties cardiovasculars.
Treball de referència:
The gut mycobiome composition is linked to carotid atherosclerosis
Benef Microbes. 2017 Nov 10:1-14.
Impact factor: 2,923 - PubMed
M.R. Chacón1, J. Lozano-Bartolomé1, M. Portero-Otín, M.M. Rodríguez1, G. Xifra, J. Puig, G. Blasco, W. Ricart, F.J. Chaves and J.M. Fernández-Real
Work
C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
Edifici modular Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII
43007 Tarragona
Tel./Fax Work977 24 97 72 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat
Work
C/ Sant Llorenç, 21
Planta baixa de l'edifici 4 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
43201 Reus (Tarragona)
Tel./Fax Work977 75 93 96 / 977 75 93 95
Fax977 75 93 93
http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat