Cercador

Novetats

Publicacions - Dimecres, 15 d'octubre de 2014

Investigadors de l’IISPV i l’IDIAP Jordi Gol han guanyat el Primer Premi al Millor Article Original de la Revista Clínica Española 2014

Un estudi analitza la relació entre el cost i l’efectivitat de la intervenció sobre l’estil de vida per prevenir la diabetis

Investigadors de l’IISPV i l’IDIAP Jordi Gol han guanyat el Primer Premi al Millor Article Original de la Revista Clínica Española 2014.

- L’article analitza la relació entre el cost i l’efectivitat de la intervenció sobre l’estil de vida per prevenir la diabetis.
- La diabetis tipus 2 consumeix actualment el 15% del pressupost del Sistema Nacional de Salut.
- Les dades del treball de recerca evidencien que un programa d’intervenció sobre l’estil de vida és factible, efectiu i econòmicament sostenible.

Traslladar a la pràctica els resultats dels assajos clínics sobre la prevenció de la diabetis mellitus tipus 2 és l’objectiu del projecte Diabetes in Europe-Prevention using Lifestyle, Physical Activity and Nutritional intervention (DE-PLAN), a Catalunya (DE-PLAN-CAT). En aquest treball es presenta una anàlisi de cost-efectivitat de diverses intervencions adreçades a prevenir la diabetis tipus 2.
L’atorgament d’aquest Premi es pot considerar una molt bona notícia per a la recerca en atenció primària, atès que la Revista Clínica Española és un òrgan d’expressió de la medicina interna d’àmbit estatal. El treball es presentarà en el proper Congrés de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI).

El projecte de recerca
:
Aquest treball de recerca és el resultat de la col·laboració activa entre els investigadors de l’IDIAP Jordi Gol i de l’IISPV; amb el suport de la Direcció d’Atenció Primària del Camp de Tarragona de l’Institut Català de la Salut, l’ Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut (AIAQS) i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
El projecte ha permès avaluar l’eficiència d’una intervenció intensiva sobre l’estil de vida en població amb risc alt de patir diabetis, relacionant el cost directe dels recursos emprats amb l’efectivitat (definida per la reducció de la incidència de diabetis) i la utilitat del programa (definida per l’augment de la qualitat de vida percebuda pels participants).

Resultats
:
La intervenció es va fer sobre un total de 552 participants amb risc de diabetis. Es van assignar consecutivament a una intervenció sobre l’estil de vida estandarditzada (similar a la pràctica clínica habitual), o bé intensiva (programa estructurat durant com a mínim sis hores amb tècniques didàctiques específiques). La intervenció es va fer per grups o individualment.
Després de 4,2 anys de seguiment, la incidència en la diabetis va ser d’un 28,8% en intervenció estandarditzada i d’un 18,3% en intervenció intensiva, equivalent a una reducció significativa del risc relatiu de diabetis del 36,5%.
L'increment del cost en intervenció intensiva va ser 106 € per participant en modalitat individual i 10 € per participant en grup, cosa que representa una inversió de 746 € i 108 € per cas evitat de diabetis, respectivament.
La qualitat de vida percebuda va ser superior en intervenció intensiva, diferència evident a partir del tercer any i durant el quart.
Aquesta intervenció intensiva va comportar un sobrecost de 3.243 € per any de vida guanyat ajustat per qualitat, xifra que es considera molt eficient en economia de la salut, almenys des d’una perspectiva de proveïdor públic de serveis.

Referència bibliogràfica:

Coste-efectividad de la intervención sobre el estilo de vida para prevenir la diabetes tipo 2. Lifestyle interventions for diabetes mellitus type 2 prevention
R. Sagarraa, B. Costaa, J.J. Cabréa, O. Solà-Moralesb,c, F. Barrioa, el Grupo de Investigación DE-PLAN-CAT/PREDICE
a Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol, Grup d’Investigació en Diabetis Reus-Tarragona, Institut Català de la Salut, Reus, Tarragona, Espanya
b Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Reus, Tarragona, Espanya
c Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut (AIAQS), Generalitat de Catalunya, Barcelona, Espanya

Clip de premsa:
- Un artículo de diabetes gana el premio al mejor trabajo de Revista Clínica
  15-10-2014 / 11:11 h EFE - ABC.es Agencias
- Un artículo de diabetes gana el premio al mejor trabajo de Revista Clínica
   La Vanguardia.com Vida - publicat 15/10/2014

Enllaços relacionats

Pujar

Fes-ho córrer

  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • eMail

IISPVInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

Work C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
Edifici modular Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII

43007 Tarragona

Tel./Fax Work977 24 97 72 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat

IISPV - ReusInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) - Reus

Work C/ Sant Llorenç, 21
Planta baixa de l'edifici 4 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut

43201 Reus (Tarragona)

Tel./Fax Work977 75 93 96 / 977 75 93 95
Fax977 75 93 93 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat


Warning: include_once(/www/URVweb-data/vs/wwwa.iispv.cat/media/composicions/logotips-peu.inc) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /www/URVweb-data/vs/www.iispv.cat/admin/plantilles-web/estatiques/peu.html.bak on line 136

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/www/URVweb-data/vs/wwwa.iispv.cat/media/composicions/logotips-peu.inc' for inclusion (include_path='/opt/coolstack/php5/lib/php:.:') in /www/URVweb-data/vs/www.iispv.cat/admin/plantilles-web/estatiques/peu.html.bak on line 136

© IISPV, tots els drets reservats

Nota legal

Accessibilitat

Mapa del web