Cercador

Novetats

Notícies IISPV - Dijous, 15 d'octubre de 2020

Estudiaran els nivells de contaminants en roba infantil i d’embarassades

La roba pot contenir tints i altres substàncies que poden causar reaccions al·lèrgiques a la pell, així com dermatitis o pell atòpica. Així mateix, els materials tèxtils també poden incloure traces de tòxics que poden ser cancerígens i/o tenir cert potencial com a disruptors endocrins. Atès que les persones estan en contacte continu amb la roba, l'exposició a aquests contaminants podria ser molt rellevant i especialment preocupant pels seus efectes adversos, sobretot en poblacions sensibles.

Durant tres anys, investigadors del Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox), un centre TECNIO lligat a la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), estudiaran el contingut de diverses substàncies tòxiques en la roba, en el marc d'un projecte finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació. L'objectiu global del projecte, anomenat EarlyCLOTHES, és avaluar els riscos per a la salut humana associats amb l'exposició primerenca a substàncies químiques de la roba.

Es recolliran mostres de roba de contacte que utilitzen àmpliament dones embarassades, nadons, així com nens i nenes menors de 3 anys, i es determinaran els nivells d'una àmplia gamma de contaminants: amines aromàtiques, formaldehid, bifenils policlorats, metalls pesants i bisfenol A. L'estudi considerarà diferents paràmetres, com ara el tipus de teixit, el color i el lloc de fabricació. Així mateix, s'estudiaran amb detall les diferències entre peces de roba convencional i de roba ecològica i sostenible.

La investigació també es centrarà en avaluar els efectes del rentat i de desgast sobre la roba, en termes d'eliminació de substàncies tòxiques, incloent tant substàncies químiques com microplàstics. Per últim, i donat el creixent ús de mascaretes de roba, l'estudi inclourà una anàlisi específica d'aquest tipus de material tèxtil i d'avaluació dels potencials riscos per a la salut del seu ús, especialment en dones embarassades.

L'estudi pretén cobrir un important forat en el coneixement que es té sobre la roba de contacte en poblacions especialment sensibles, com són els nens i les embarassades. Malauradament, la legislació només limita el contingut màxim de certes substàncies perjudicials, mentre que no existeixen límits per a d'altres de similar toxicitat. És més, a hores d'ara hi ha un total desconeixement dels riscos sobre la salut d'aquests teixits des d'una perspectiva integral, és a dir, considerant que les persones no estan exposades a substàncies individuals, sinó a mescles químiques.

Enllaços relacionats

Pujar

Fes-ho córrer

  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • eMail

IISPVInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

Work C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
Edifici modular Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII

43007 Tarragona

Tel./Fax Work977 24 97 72 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat

IISPV - ReusInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) - Reus

Work C/ Sant Llorenç, 21
Planta baixa de l'edifici 4 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut

43201 Reus (Tarragona)

Tel./Fax Work977 75 93 96 / 977 75 93 95
Fax977 75 93 93 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat


Warning: include_once(/www/URVweb-data/vs/wwwa.iispv.cat/media/composicions/logotips-peu.inc) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /www/URVweb-data/vs/www.iispv.cat/admin/plantilles-web/estatiques/peu.html.bak on line 136

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/www/URVweb-data/vs/wwwa.iispv.cat/media/composicions/logotips-peu.inc' for inclusion (include_path='/opt/coolstack/php5/lib/php:.:') in /www/URVweb-data/vs/www.iispv.cat/admin/plantilles-web/estatiques/peu.html.bak on line 136

© IISPV, tots els drets reservats

Nota legal

Accessibilitat

Mapa del web