Cercador

Novetats

Publicacions - Divendres, 24 de juliol de 2020

El sobrepès i l’obesitat estan associats a una baixa qualitat espermàtica

Jordi Salas-Salvadó (a l’esquerra) i Albert Salas-Huetos, autor principal de l’article.

Jordi Salas-Salvadó (a l’esquerra) i Albert Salas-Huetos, autor principal de l’article.

La infertilitat afecta entre un 10% i un 15% de totes les parelles en edat reproductiva i pot ser causada per una gran varietat de factors: genètics, fisiològics, ambientals i nutricionals. Tot i que cada vegada hi ha més proves científiques de l'important paper que pot tenir la nutrició en la qualitat espermàtica, encara existeix controvèrsia sobre el paper del sobrepès, l'obesitat i un baix pes en els paràmetres espermàtics.

Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili - IISPV i el CIBERobn, en col·laboració amb científics de la Universitat d'Utah (EUA) i investigadors de la Universitat de Ciències Mèdiques Ahvaz Jundishapur i la Universitat Nacional de Córdoba (Argentina), han portat fet una revisió sistemàtica i una metaanàlisi de tota la literatura científica existent, sobre estudis observacionals avaluant l'associació entre el grau d'adipositat (normopès, sobrepès, obesitat i baix pes) i la qualitat espermàtica determinada mitjançant un seminograma.

Després d'analitzar 60 articles de manera qualitativa i 28 articles de manera quantitativa, els investigadors han conclòs que el sobrepès i l'obesitat estan associats amb una menor qualitat espermàtica (volum seminal, concentració i nombre total d'espermatozoides, vitalitat, mobilitat total i morfologia dels espermatozoides), i un pes per sota del considerat normal s'associa a una reducció del percentatge d'espermatozoides morfològicament normals.

Segons els científics, aquest treball ha servit per proporcionar una visió global de la investigació de qualitat existent i demostrar amb gran rigor la importància que té l'adipositat en la qualitat del semen.

Albert Salas-Huetos, l'autor principal afirma que aquests resultats "suggereixen que la prevenció del sobrepès i l'obesitat ha de considerar-se des de molt jove per evitar possibles efectes nocius sobre la salut reproductiva". Els investigadors també apunten que es necessiten estudis addicionals per dilucidar els beneficis potencials de la pèrdua de pes per millorar el potencial reproductiu en persones amb obesitat.
 

Els resultats d'aquest estudi, fet per l'investigador postdoctoral Albert Salas-Huetos que treballa a la Universitat d'Utah, en col·laboració amb científics de la Universitat Rovira i Virgili-IISPV i el CIBERobn, liderats pel professor Jordi Salas-Salvadó, acaben de ser publicats en la prestigiosa revista científica Obesity Reviews, una de les que té més impacte de l'àrea de l'endocrinologia i el metabolisme.

Referència bibliogràfica: Salas-Huetos A, Maghsoumi-Norouzabad L, James ER, Carrell DT, Aston KI, Jenkins TG, Becerra-Tomás N, Javid AZ, Abed R, Torres PJ, Luque EM, Ramírez ND, Martini AC, Salas-Salvadó J. "Male adiposity, spermparameters and reproductive hormones: Anupdatedsystematicreview and collaborative meta-analysis". Obesity Reviews, 2020.


Després d'analitzar 60 articles de manera qualitativa i 28 articles de manera quantitativa, els investigadors han conclòs que el sobrepès i l'obesitat estan associats amb una menor qualitat espermàtica.
Foto: Bobjgalindo.

Enllaços relacionats

Pujar

Fes-ho córrer

  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • eMail

IISPVInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

Work C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
Edifici modular Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII

43007 Tarragona

Tel./Fax Work977 24 97 72 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat

IISPV - ReusInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) - Reus

Work C/ Sant Llorenç, 21
Planta baixa de l'edifici 4 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut

43201 Reus (Tarragona)

Tel./Fax Work977 75 93 96 / 977 75 93 95
Fax977 75 93 93 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat


Warning: include_once(/www/URVweb-data/vs/wwwa.iispv.cat/media/composicions/logotips-peu.inc) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /www/URVweb-data/vs/www.iispv.cat/admin/plantilles-web/estatiques/peu.html.bak on line 136

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/www/URVweb-data/vs/wwwa.iispv.cat/media/composicions/logotips-peu.inc' for inclusion (include_path='/opt/coolstack/php5/lib/php:.:') in /www/URVweb-data/vs/www.iispv.cat/admin/plantilles-web/estatiques/peu.html.bak on line 136

© IISPV, tots els drets reservats

Nota legal

Accessibilitat

Mapa del web