És ben conegut el paper protector de la dieta mediterrània enfront les malalties cardiovasculars. La fruita seca és un dels seus components principals, per la qual cosa, en els últims anys, l'interès per estudiar l'efecte d'aquest grup d'aliments en la salut ha anat en augment. Fins ara els estudis publicats han demostrat que la freqüència del seu consum s'associa amb un menor risc de patir malaltia cardiovascular.
No obstant això, els treballs publicats amb anterioritat presenten algunes limitacions metodològiques com la inclusió d'estudis que combinaven fruita seca i llavors com la soia o llegums -els quals difereixen en composició nutricional- i, per tant, el seu efecte en la salut pot variar, així com la inclusió d'estudis que combinen diferents malalties i causes de mortalitat cardiovascular.
Per aquest motiu, la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV va realitzar una revisió sistemàtica i un meta-anàlisis, - una anàlisis estadística complexa que intenta resumir els resultats de diferents estudis i que aporta el major grau d'evidència científica- amb la finalitat d'actualitzar i resumir l'evidència científica disponible sobre la relació entre el consum de fruita seca i la incidència o mortalitat per malaltia cardiovascular i les seves diferents causes.
Després d'avaluar 2.992 estudis potencials per a la seva inclusió en el treball, se'n van seleccionar 19, entre els quals es troben estudis realitzats a Europa, Amèrica, Àsia i Oceania. Els investigadors de la URV no només van analitzar el consum total de fruita seca, sinó també l'associació entre els diferents tipus de fruita seca (ametlles, nous, avellanes, cacauets, etc.) i diversos tipus de malalties cardiovasculars com la malaltia cardíaca coronària, l'accident cerebrovascular, la insuficiència cardíaca i la fibril·lació auricular.
Comparant les persones amb major freqüència de consum amb les de menor freqüència de consum total de fruita seca, es va observar una associació inversa entre el seu consum i el risc d'incidència i mortalitat per malaltia cardiovascular, incidència i mortalitat per malaltia coronària, mortalitat per accident cerebrovascular, i fibril·lació auricular. No obstant això, no es va observar associació entre el consum total de fruita seca i la incidència o mortalitat per ictus (hemorràgic i/o isquèmic) o la incidència d'insuficiència cardíaca.
Respecte als tipus específics de fruita seca, el consum combinat de fruita seca de closca (nous, ametlles, avellanes, festucs) es va associar amb un menor risc d'incidència i mortalitat per malaltia cardiovascular i coronària i que el consum de cacauets es va associar amb una menor incidència i mortalitat en aquestes dues malalties i, també i d'accident cerebrovascular. Per la seva part el consum de nous es va associar també amb menor incidència de les malalties cardiovascular i coronària i ictus. A més, es va trobar una associació entre la freqüència de consum de cacauets i una menor incidència i mortalitat per accident cerebrovascular.
Els mecanismes pels quals el consum de fruita seca redueix el risc de patir algun tipus de malaltia cardiovascular no es coneixen exactament. Sembla ser que el seu alt contingut en greixos saludables (monoinsaturades i poliinsaturades), proteïnes, minerals (com el potassi i el magnesi), vitamines (entre elles vitamines C i E) i compostos fenòlics poden actuar de manera sinèrgica modulant de manera beneficiosa diferents factors de risc cardiovascular com el perfil lipídic, la pressió arterial, els nivells de glucosa i el pes corporal. De fet, la capacitat de disminuir els nivells de colesterol total i colesterol LDL és probablement una de les seves propietats més conegudes, com s'ha demostrat en diverses anàlisis d'assajos clínics.
Tenint en compte els resultats obtinguts en aquest estudi existeix una alta evidència científica per recomanar a la població general la inclusió de fruita seca a la dieta per a afavorir la salut cardiovascular.
L'estudi liderat per Nerea Becerra-Tomás, investigadora del CIBEROBN i investigadora post-doctoral de la Universitat Rovira i Virgili, i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó, investigador principal del CIBEROBN i director de la Unitat de Nutrició de la Universitat Rovira i Virgili, tots membres del Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili, s'ha publicat en la revista Nutrition Reviews.
Referència bibliogràfica: Nerea Becerra-Tomás, Indira Paz-Graniel, Cyril W.C. Kendall, Hana Kahleova, Dario Rahelić, John L Sievenpiper, Jordi Salas-Salvadó. Nut consumption and incidence of cardiovascular diseases and cardiovascular disease mortality: a meta-analysis of prospective cohort studies. Nutr Rev. 2019 Oct 1;77(10):691-709.
Work
C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
Edifici modular Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII
43007 Tarragona
Tel./Fax Work977 24 97 72 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat
Work
C/ Sant Llorenç, 21
Planta baixa de l'edifici 4 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
43201 Reus (Tarragona)
Tel./Fax Work977 75 93 96 / 977 75 93 95
Fax977 75 93 93
http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat