Cercador

Novetats

Notícies IISPV - Divendres, 26 de juliol de 2019

El grup de recerca DIAMET rep finançament pel desenvolupament d'una nova eina per al tractament de l'obesitat

Tarragona, 26 de juliol de 2019

Les noves estratègies probiòtiques per l'obesitat i el desenvolupament del seu kit diagnòstic són els objectius del projecte que la Dra. Sonia Fernández Veledo i el Dr. Joan Vendrell Ortega, Directors del  Grup de recerca en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (DIAMET) de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), CIBER de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM), Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII (HJ23), duran a terme amb el finançament obtingut  a través de la Convocatòria Acción Estratégica de Salud (AES 2019) en el marc del Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación (2017-2020) - Ayudas y Subvenciones Proyectos de Investigación en Salud - Subprograma Estatal de Generación de Conocimiento - Proyectos de desarrollo tecnológico en salud (DTS 2019), del Instituto de Salud Carlos III. 

Aquesta convocatòria que finança gairebé 2 milions d'Euros en projectes de desenvolupament tecnològic a tot l'Estat té com un dels seus objectius promoure les línies de recerca estables de qualitat. 

El Grup de recerca DIAMET ha aconseguit, en resolució provisional, un finançament de més de 115.000 Euros per un període d'execució de 2 anys, per començar a desenvolupar una nova estratègia probiòtica per millorar el perfil metabòlic de pacients amb obesitat i diabetis tipus 2 (T2D). El projecte inclou també el desenvolupament d'un kit de diagnòstic i monitorització que permetrà fer la selecció i el seguiment dels pacients. A més, és important ressaltar que aquest projecte és un dels tres que s'han concedit a la CCAA de Catalunya i el que ha rebut més finançament.

Els trastorns associats a l'obesitat i a la T2D

L'obesitat i els seus trastorns metabòlics associats, en particular la T2D, són malalties d'origen multifactorial que requereixen d'un abordatge terapèutic multidisciplinari. En aquest context, els probiòtics es consideren una prometedora alternativa "farmaconutricional" per tractar la disbiosi (desequilibri de la flora intestinal) associada a l'obesitat i la T2D, i millorar el perfil metabòlic d'aquests pacients.

Els diversos treballs que el grup ha dut ha terme han permet descriure que el succinat, un metabòlit que està incrementat durant la obesitat i la T2D i que és responsable d'algunes de les seves complicacions, es correlaciona amb la presència de certes bactèries intestinals. Més específicament, els investigadors han demostrat que la composició de la comunitat microbiana, més especialment la relació entre els bacteris que produeixen succinat davant de les que el consumeixen, determina els nivells circulants de succinat en humans. 

Estudi i seguiment dels efectes metabòlics 

Durant el projecte es tractaran ratolins obesos i diabètics amb determinades soques bacterianes capaces de consumir el succinat,  i es validaran els efectes en un model de ratolí modificat genèticament pel receptor del succinat (SUCNR1). En paral·lel, es desenvoluparà un sensor per la detecció del succinat que facilitarà la selecció i monitoratge dels pacients. Aquesta proposta preclínica permetrà establir les bases d'una nova eina per al tractament de l'obesitat centrat en una nova diana terapèutica (el succinat) i de fàcil monitorització que suposaria un pas endavant cap a l'ús racional dels probiòtics i la medicina de precisió.
Aquesta convocatòria permetrà a la Investigadora principal del projecte, la Dra. Fernández-Veledo continuar treballant amb una de les línies prioritàries del seu grup de recerca que ha donat lloc a una important producció científica en algunes de les millors revistes internacionals especialitzades com són ISME Journal i Nature Immunology.
El centre de realització del projecte és l'Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII.

Pujar

Fes-ho córrer

  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • eMail

IISPVInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

Work C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
Edifici modular Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII

43007 Tarragona

Tel./Fax Work977 24 97 72 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat

IISPV - ReusInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) - Reus

Work C/ Sant Llorenç, 21
Planta baixa de l'edifici 4 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut

43201 Reus (Tarragona)

Tel./Fax Work977 75 93 96 / 977 75 93 95
Fax977 75 93 93 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat


Warning: include_once(/www/URVweb-data/vs/wwwa.iispv.cat/media/composicions/logotips-peu.inc) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /www/URVweb-data/vs/www.iispv.cat/admin/plantilles-web/estatiques/peu.html.bak on line 136

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/www/URVweb-data/vs/wwwa.iispv.cat/media/composicions/logotips-peu.inc' for inclusion (include_path='/opt/coolstack/php5/lib/php:.:') in /www/URVweb-data/vs/www.iispv.cat/admin/plantilles-web/estatiques/peu.html.bak on line 136

© IISPV, tots els drets reservats

Nota legal

Accessibilitat

Mapa del web