Cercador

Novetats

Publicacions - Dijous, 13 de juny de 2019

L'etiquetatge Nutri-Score ajudarà a combatre l'obesitat gràcies a que el consumidor podrà prendre decisions més saludables en la compra d'aliments.

L'increment de la prevalença d'obesitat i de patologies associades comporta la necessitat d'aplicar polítiques socials que ajudin a frenar aquesta tendència. L'etiquetatge frontal dels envasos (EFE) és una eina eficient per ajudar als consumidors a prendre decisions més saludables en el moment de la compra. El Nutri-Score ha demostrat científicament ser l'etiquetatge més eficient per a transmetre informació sobre la qualitat nutricional dels aliments.

El Dr. Jordi Salas-Salvadó i la Dra. Nancy Babio, investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i del Centre Biomèdica en Xarxa. Fisiopatologia de la Nutrició i Obesitat (CIBEROBN), al costat dels investigadors francesos, creadors del Nutri-Score, han participat en un estudi incloent 1.000 consumidors espanyols amb l'objectiu d'avaluar la comprensió objectiva de 5 tipus d'etiquetatge frontal dels aliments: 1) sistema de classificació d'estrelles de salut; 2) semàfor múltiple; 3) Nutri-Score; 4) ingestes de referència i 5) símbol d'advertència.

En 2018 es van reclutar 1.000 consumidors espanyols i se'ls va demanar que classifiquessin 3 productes per categoria, repetint això per 3 categories diferents de productes analitzats anteriorment sense etiquetatge (3 tipus de pizzes, 3 tipus de pastissos i 3 tipus de cereals d'esmorzar), de acord amb la seva qualitat nutricional usant una enquesta on-line. Seguidament, els participants van ser assignats a l'atzar a un dels 5 tipus d'etiquetatge frontal i se'ls va demanar classificar de nou els mateixos productes.
Els resultats van mostrar que Nutri-Score va ser el sistema que millor va classificar els productes segons la seva qualitat nutricional en les 3 categories d'aliments, seguit del semàfor múltiple, el símbol d'advertència i el sistema classificació d'estrelles de salut respecte a les ingestes de referència.

El Nutriescore
Un dels avantatges importants d'aquest sistema és que per al càlcul del Nutri-Score només es necessiten els elements continguts en l'etiquetatge alimentari obligatori, en vigor pel Reglament Europeu d'Informació dels Consumidors (INCO). Aquest sistema es basa en l'atribució de punts en funció de la composició nutricional per 100g de producte. Permet classificar els productes alimentaris en 5 categories des del punt de vista de qualitat nutricional: A, B, C, D i E (5 colors del Nutri-Score) representades en forma d'una cadena de cercles que van des del color verd fosc al taronja fosc (de millor a pitjor qualitat nutricional). El cercle més gran és el que indicarà la qualitat nutricional global del producte en qüestió. L'associació dels cercles a lletres (A / B / C / D / E) garanteix una major llegibilitat. Es tracta d'un logotip molt simple, sintètic, visual i el càlcul és totalment transparent.

Tots els treballs científics desenvolupats durant els últims quatre anys han mostrat la superioritat del logotip Nutri-Score en comparació a altres logotips estudiats (en particular el Traffic Light Múltiple (semàfor múltiple) utilitzat en el Regne Unit, entre d'altres. Els resultats d'aquests treballs , i ara també en consumidors espanyols demostren que el logotip Nutri-Score té una comprensió significativament superior, en comparació a la resta de logotips tant en la població general com en subgrups de població més desfavorida, així com en subgrups de persones afectades per patologies cròniques com l'obesitat o la diabetis.

Si bé, certs comentaris posen en evidència l'interès de disposar d'un etiquetatge frontal dels productes alimentaris simple, intuïtiu i comprensible per tots, certs agents condemnen el Nutri-Score amb arguments que posen de manifest el seu desconeixement científic. Són més d'una trentena de publicacions científiques que han analitzat el model de Nutri-Score i que han permès demostrar el seu interès, la seva eficàcia i superioritat davant d'altres models, a l'hora d'orientar millor al consumidor.

Nutri-Score i altres etiquetats frontals
Després d'una batalla d'anys, França i diversos països europeus han adoptat oficialment el logotip nutricional Nutri-Score per posicionar-lo en la cara frontal dels envasos dels productes. El seu objectiu és informar, de manera senzilla i comprensible, als consumidors sobre la qualitat nutricional dels aliments i ajudar-los a orientar la seva selecció cap aliments més saludables (alhora que anima els fabricants a millorar la qualitat nutricional dels seus aliments perquè es posicionin millor en l'escala del logotip).

Referència bibliogràfica: Galan P, Egnell M, Salas-Salvadó J, Babio N, Pettigrew S, Hercberg S, Julia C. Understanding of different front-of-package labels by the Spanish population: Results of a comparative study. Endocrinol Diabetes Nutr. 2019 May 20. pii: S2530-0164(19)30109-0.

 

Enllaços relacionats

Pujar

Fes-ho córrer

  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • eMail

IISPVInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

Work C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
Edifici modular Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII

43007 Tarragona

Tel./Fax Work977 24 97 72 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat

IISPV - ReusInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) - Reus

Work C/ Sant Llorenç, 21
Planta baixa de l'edifici 4 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut

43201 Reus (Tarragona)

Tel./Fax Work977 75 93 96 / 977 75 93 95
Fax977 75 93 93 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat


Warning: include_once(/www/URVweb-data/vs/wwwa.iispv.cat/media/composicions/logotips-peu.inc) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /www/URVweb-data/vs/www.iispv.cat/admin/plantilles-web/estatiques/peu.html.bak on line 136

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/www/URVweb-data/vs/wwwa.iispv.cat/media/composicions/logotips-peu.inc' for inclusion (include_path='/opt/coolstack/php5/lib/php:.:') in /www/URVweb-data/vs/www.iispv.cat/admin/plantilles-web/estatiques/peu.html.bak on line 136

© IISPV, tots els drets reservats

Nota legal

Accessibilitat

Mapa del web