Un estudi demostra la relació entre ingerir aliments amb carbohidrats d'un elevat índex glucèmic, - com els cereals refinats, els pans i les pastes blanques i els dolços - i un major risc de patir una fractura osteoporòtica
Un grup d'investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) han demostrat que la ingesta d'aliments amb carbohidrats d'alt índex glucèmic, com poden ser els cereals refinats, els pans i pastes blanques o els dolços, augmenta el risc de patir una fractura osteoporòtica. Són aliments que és descomponen ràpidament durant la digestió i alliberen glucosa a la sang.
Recents estudis han posat de manifest la importància de la qualitat dels carbohidrats per a una millor salut cardiovascular, un millor control de la glucèmia i, per tant, la diabetis tipus 2, i s'ha vist que podria tenir també tenir beneficis per a algun tipus de càncer. No obstant això, aquesta és la primera vegada que es demostra la importància de la qualitat dels hidrats de carboni sobre la salut òssia i el conseqüent risc de fractura.
Així ho ha demostrat l'estudi coordinat per la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV que ha estat realitzat per l'investigador predoctoral Jesús F. García-Esparver i liderat per la investigadora Mónica Bulló i el catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la URV, Jordi Sales-Salvadó, membres de la Xarxa CIBER. El grup d'experts atribueix aquests beneficis sobre la salut òssia a la qualitat nutricional dels hidrats de carboni de baix índex glucèmic amb alt contingut en fibra, antioxidants i altres substàncies bioactives amb potencial antiinflamatori.
Aquest estudi, publicat en la revista American Journal of Clinical Nutrition, es va realitzar en un total de 870 persones d'entre 55 i 80 anys amb alt risc cardiovascular. Els participants es van reclutar a través dels Centres d'Atenció Primària del Institut Català de la Salut de les comarques de Tarragona. Després d'un seguiment de gairebé 9 anys de mitjana, el grup d'investigadors han comprovat que aquelles persones que seguien una dieta amb carbohidrats de major índex glucèmic presentaven un major risc de patir aquest tipus de fractures independentment d'altres factors de risc associats com són l'edat, el sexe o la diabetis tipus 2. Les dades es recollien a través del registre anual de l'alimentació mitjançant qüestionaris específics per tenir en compte l'efecte de possibles canvi que es poden produir durant aquests anys sobre el risc de fractures.
Referència bibliográfica: García-Gavilán,J.F.; Bulló, M. Camacho-Barcia; L., Rosique-Esteban, N.; Hernández-Alonso, P; Basora, J; Martínez-González, M.A.; Estruch. R.; Fitó, M; Salas-Salvadó, J. “Higher dietary glycemic index and glycemic load values increase the risk of osteoporotic fracture in the PREvención con DIeta MEDiterránea (PREDIMED)-Reus trial”. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 107, Issue 6, 1 June 2018, Pages 1035-1042, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy043
Work
C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
Edifici modular Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII
43007 Tarragona
Tel./Fax Work977 24 97 72 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat
Work
C/ Sant Llorenç, 21
Planta baixa de l'edifici 4 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
43201 Reus (Tarragona)
Tel./Fax Work977 75 93 96 / 977 75 93 95
Fax977 75 93 93
http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat