Els llegums són un grup d'aliments rics en vitamines del grup B, contenen diferents minerals beneficiosos per la salut (calci, potassi i magnesi), grans quantitats de fibra i són considerats com un aliment de baix índex glucèmic , per tant, generen un increment més lent dels nivells de glucosa en sang després de la seva ingesta. Degut al seu valor nutricional, menjar llegums de forma regular pot ajudar a millorar la salut. De fet, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) va declarar el 2016 com l'any internacional dels llegums amb l'objectiu de conscienciar a la població sobre els beneficis nutricionals dels llegums.
A dia d'avui, tot i que els llegums s'han considerat com un dels possibles factors dietètics que ofereixen protecció davant de la diabetis tipus 2, un important problema de salut a nivell mundial que afecta a més de 400 milions de persones segons dades del 2015, l'associació entre el consum de llegums (excloent la soja i derivats) i la diabetis tipus 2 ha estat poc estudiada.
Amb la finalitat d'incrementar el coneixement en aquesta àrea, investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV amb col·laboració d'altres grups de recerca de l'estudi PREDIMED, han avaluat l'associació entre el consum de llegums, els seus diferents subtipus i el risc de diabetis en individus amb alt risc cardiovascular. També han avaluat l'efecte de substituir altres aliments rics en proteïnes i hidrats de carboni per llegums sobre el risc de desenvolupar aquesta malaltia.
Els investigadors han analitzat 3.349 participants amb alt risc cardiovascular que no tenien diabetis tipus 2 a l'inici de l'estudi PREDIMED. Després de quatre anys de seguiment, els resultats han desvetllat que, en comparació amb els individus que tenien un consum de llegums -llenties, cigrons, fesols i pèsols - més baix, (12,73 grams diaris que aproximadament equival a 1,5 racions a la setmana de 60g en cru), els participants amb un major consum (28,75 grams/dia, equivalent a 3,35 racions a la setmana), presentaven un 35% menor risc de desenvolupar diabetis tipus 2. En relació als diferents subtipus de llegums, en especial les llenties són les que es van associar a aquest risc menor de desenvolupar diabetis. Els individus amb una major ingesta de llenties durant el seguiment (aproximadament 1 ració/setmana) en comparació als individus amb un consum més baix de llenties (menys de mitja ració/setmana), tenien un 33% menor risc de desenvolupar la malaltia. S'ha de remarcar que l'efecte de substituir mitja ració al dia d'aliments rics en proteïnes o hidrats de carboni, incloent ous, pa, arròs i patata bullida per mitja ració al dia de llegums, també es va associar amb un menor risc d'incidència de diabetis tipus 2.
Els investigadors remarquen la importància del consum de llegums en la prevenció de malalties cròniques, incloent la diabetis, però afirmen que es necessiten més estudis duts a termes en altres poblacions per acabar de confirmar aquests resultats.
L'estudi, publicat en la revista científica Clinical Nutrition al mes de març de 2017, ha estat liderat per la Nerea Becerra-Tomás, investigadora de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili, i el professor Jordi Salas-Salvadó, cap de la Unitat de Nutrició Humana i cap clínic de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, investigador principal del Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBERobn); tots membres de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).
Referència: Becerra-Tomás N, Díaz-López A, Rosique-Esteban N, Ros E, Buil-Cosiales P, Corella D, Estruch R, Fitó M, Serra-Majem Ll, Arós F, Lamuela-Raventós R.M, Fiol M, Santos-Lozano J.M, Diez-Espino J, Portoles O, Salas-Salvadó J, PREDIMED study investigators. Legume consumption is inversely associated with type 2 diabetes incidence in adults: a prospective assessment from the PREDIMED study. Clinical Nutrition (2017). http://dx.doi.org/10.1016/j.clnu.2017.03.015
Work
C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
Edifici modular Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII
43007 Tarragona
Tel./Fax Work977 24 97 72 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat
Work
C/ Sant Llorenç, 21
Planta baixa de l'edifici 4 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
43201 Reus (Tarragona)
Tel./Fax Work977 75 93 96 / 977 75 93 95
Fax977 75 93 93
http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat